Rewana

Často sa stretávame s otázkou aký je rozdiel medzi konopnou a ľanovou látkou. Niekto si dokonca myslí, že je to ten istý materiál. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať. Podobná štruktúra a omak. Neskúsené oko veru rozdiel nerozozná. Predsa len sa tieto materiály líšia. Aký je teda rozdiel medzi konopou a ľanom?

1. Konopa môže vyrásť až do osem metrovej výšky

Znie to až neuveriteľne, no je to tak. Určité odrody konopy siatej sa počas svojho rastu vyšplhajú na obdivuhodných 8 metrov. Za 120 dní od zasiatia. V čase najrýchlejšieho rastu (jún-júl) môže konopa podrásť až o 15 centimetrov za deň. Tu sa reálne dá vidieť a počuť ako tráva rastie :). Spoznáte ju podľa jej ikonických listov, ale aj kvetov, ktoré v zrelosti ukrývajú chutné a výživné semená.
Ľan je diametrálne odlišná rastlina. Dorastá približne do výšky 150 centimetrov. Typickým sú jeho modré kvety a toboľky, v ktorých nájdeme do 10 semien.

2. Z konopy je možné vyrobiť viac ako 25 tisíc produktov

V tomto ohľade má konopa s ľanom veľa spoločného. Tieto rastliny nachádzajú využitie v textilnom priemysle, stavebníctve, papierníctve, v chemickom priemysle, automobilovom a potravinárskom priemysle. Semená konopy a ľanu sa považujú za najzdravšie pre naše telo. Okrem toho, že sú veľmi chutné za surova, lisuje sa z nich vysokokvalitný olej. Konopný olej má lepší pomer omega kyseliny 6 a 3 a to 3:1. Ľanový má pomer 1:4. (odporúčaný pomer je 3-5:1)
Konopa má však jeden veľmi podstatný bonus a to je jej výnimočná liečivosť. Od dávna sú známe jej účinky na rôzne fyzické ale i psychické ťažkosti. V súčasnosti sú liečivá z konopy dostupné v mnohých krajinách a dúfame, že jedného dňa budú dostupné aj u nás.  Ľan je tiež liečivý. Koniec koncov ako takmer každá bylina. Avšak konopa obsahuje kanabinoidy, ktoré sú v prírode vzácne a pre nás nevyhnutné, najmä počas liečby. O tom si povieme niekedy nabudúce.

3. Konopa je najekologickejšia rastlina

Na svoj rast potrebuje len trochu maštaľného hnoja. Herbicídy, pesticídy a chemické hnojivá sú zbytočné. Spracovanie stonky a vlákna si taktiež nevyžaduje pomoc chémie ako napríklad pri bavlne (hmotnosť trička zo 100% bavlny sa rovná hmotnosti pesticídov použitých na vypestovanie materiálu na toto tričko). Pôdu necháva po sebe v dobrom stave, jej hlboké a rozvetvené korene ju dobre prevzdušnia. Na tom istom poli môžeme zasiať konopu niekoľko rokov po sebe. Sú prípady, kedy siali konopu viac ako 20 rokov na tom istom mieste.
Pri ľane je to náročnejšie. Vo väčších osevných plochách sa používajú chemické pomôcky a tiež herbicídy (nie je to pravidlo). Čo je však asi najväčšou nevýhodou pestovania ľanu je 4-6 ročný odstup vo výseve. To znamená, že na tom istom poli môžeme siať ľan každých cca 5 rokov. Pôda po ňom ostáva tzv. ľanovo unavená.

4 Konopa vs. bavlna

Konopa má hlboké korene. Niektoré zdroje uvádzajú, že ako je konopa vysoká od zeme, také hlboké korene má pod zemou. Na vlahu teda nie je náchylná. Najviac vody potrebuje najmä počas klíčenia a v prvých fázach rastu. Ak je už dosť vysoká, prežije aj horúčavy. Samozrejme ak je extrémne suchý rok, je to vidieť na úrode. To isté platí aj pri ľane, len s tým rozdielom, že nemá tak hlboké korene a sucho ho môže skôr poškodiť. V našich podmienkach sa týmto rastlinám vo všeobecnosti darí dobre.
Keď sme pri tej vode, porovnajme si to s bavlnou. Bavlna sa pestuje v teplých oblastiach zeme, kde je potrebné absenciu dažďov nahradiť umelým zavlažovaním. To sa žiaľ často krát podpíše na biotope širokého okolia. Väčšina plantáží sa zavlažuje zatopením. Pri tomto spôsobe sa polovica vody vyparí. Takýmto plytvaním dochádza k obrovským ekologickým škodám. Príkladom je Aralské jazero, ktoré sa “vďaka” zavlažovaniu okolitých plantáží zmenšilo o 80% a na niektorých miestach až o 200 kilometrov. A to nehovoríme o hnojivách, pesticídoch a herbicídoch. Našťastie je dnes stále väčším trendom “bio” bavlna.

5. Najpevnejšie rastlinné vlákno je konopné

A je to tak. Ak ste sa dočítali až sem, znamená to, že vás táto téma zaujíma. Preto si dovolíme ešte pár čísel. Pevnosť bavlny je 245-373 mN/tex. Ľan má o približne 30% viac ako bavlna, a pevnosť konopného vlákna sa uvádza až do 800 mN/tex. V prírode je pevnejšie vlákno už len pavúčie.

6. Kam s konopím?

Z jedného hektáru bavlny dostaneme približne 1,3 t vlákna. Podobne z ľanu. Z konopy, keďže je vysoká, sa pri ideálnych podmienkach najlepší pestovatelia dostanú až k 6-tim tonám vlákna z hektáru. Čisto teoreticky nám na vypestovanie konopnej košele stačia len 2 m2.

7. Košeľa z konopy na celý život

Často hovoríme našim zákazníkom, že ich konopné oblečenie zdedia ešte ich vnuci. Keď sa oň budú vzorne starať, tak bude ešte v lepšom stave ako čisto nové. Prečo je to tak? Konopné a ľanové vlákna sa pýšia prirodzenou odolnosťou a pevnosťou. Čím dlhšie sa nosí a používa, príjemne mäkne a prispôsobuje sa nositeľovi. Dlhú životnosť (pri správnom ošetrovaní a pokiaľ oblečenie sedí) majú aj konopné aj ľanové odevy. Avšak to ľanové je o niečo viac háklivejšie na odery a môže o niečo skôr zostarnúť. To záleží tiež od výrobcu a pôvode vlákna. Nechceme vás týmto nahovárať, aby ste nekupovali ľanové oblečenie. Rovnako ho máme radi a tiež máme doma zopár kúskov. Konopné oblečenie má však pre nás väčšieho ducha a vidíme v ňom hlbší spoločenský význam. Preto s ním aj pracujeme.

Tento text je napísaný za účelom porovnania týchto plodín. Jednoznačne sme všetci v Hoja hemp za to, aby sa konopa aj ľan dostali do každodenného života nás všetkých, pretože si to zaslúžia. Aby sme sa všetci mohli hýčkať čistým luxusom z prírody.

Text: Hoja hemp

Zdroje:

https://ved.sk/RC.lan.htm
https://www.uluv.sk/product/lan-siaty-4767/
Michal Ruman: Konopí
https://texinfo.lukasmada.cz/bavlna.htm

 

Ľan siatyĽan siaty Konopa siataKonopa siata

 

Content retrieved from: https://hoja-hemp.sk/blog/7-rozdielov-medzi-konopou-a-lanom/.